RSS

Lectura de l’obra “SACCO I VANZETTI” de Mauricio Kartun . Febrer 2006 Dramatúrgia sumària de documents sobre el cas

09 nov.

REPARTIMENT

Fiscal Katzman         …………………………………Carles Lucas

La lectura d’un text teatral pot semblar més densa o més difícil d’assimilar, però en aquest cas, la força de les paraules ens mantenen en tensió tot esperant la resolució del cas; ningú pot deixar d’assistir a una experiència d’aquest tipus, la màgia del teatre hi serà sempre present

D’aquesta forma animàvem el nostre públic a assistir al que molts considerarien una mena d’experiment teatral on els actors interpreten darrere d’un faristol, el personatge a qui han de donar vida. No hi ha moviments, només el poder de les paraules i la vida que l’actriu o l’actor hi poden donar. Les lectures que ofereix el Partiquí tenen la particularitat de presentar a més, moviments escènics o rèpliques interpretades sense llegir  que faciliten la tasca a l’espectador.

Sacco i Vanzetti van protagonitzar una història real d’un dramatisme intens que facilitava la tasca. Cartes escrites a un familiar, bis a bis en una presó, els crits d’un reu condemnat o les al·legacions dels lletrats al judici no requerien gaire moviment i tot i això el tenien en molts moments de l’espectacle.

Personalment no tinc cap dubte que és la lectura que més m’ha apassionat. Jo donava vida al fiscal Katzman, l’home que va aconseguir dur els anarquistes italians fins la cadira elèctrica, i es va fer bona aquella asseveració de que els dolents aconsegueixen mobilitzar millor els sentiments del públic. Recordo encara avui amb emoció el raonament tècnic i les paraules destinades a convèncer un jurat per donar un veredicte de culpabilitat, havia repetit aquell argument a la dutxa, al carrer, al passadís de casa, ho tenia tant assumit que Sacco i Vanzetti no tenien cap mena de possibilitat, ni el mateix governador de Massachussets faria cas a la defensa de l’advocada Thomson, i el jutge Thayer pronunciaria el temut veredicte.

Els actors tenim la sort de posar-nos a la pell de tots els possibles personatges, podem ser els més malvats, els més indefensos, els més rics, ens poden matar, trair, colpejar, estimar, podem tenir una escena d’amor amb personatges inquietants o encisadors, aquesta és la màgia, i el secret es saber imaginar-ho, no pots estar pendent de reviure situacions semblants, sortosament la nostra vida no és tan crua.

Quasi mai repetim les lectures però Sacco i Vanzetti va tenir una acollida tant espectacular, que tres mesos després tornàvem a condemnar-los.

El gran amic i mestre Jesús Concernau va fer una interpretació brutal del reu Medeiros, un personatge endurit per la vida i bel·ligerant amb la condició humana, un dels personatges més impressionants que li he vist fer mai. Encara avui, la seva fotografia il·lustra la portada de la pàgina oficial de facebook del nostre grup.

Tots els que vam participar en aquest espectacle el recordem amb respecte i admiració, una admiració repartida entre els personatges reals, els textos que ens els van fer entendre i la resposta d’un públic colpit per les circumstàncies.

El Fiscal Katzman és un dels personatges més negres que he representat, vestit creuat impecable, sabates lluents i corbata escollida per aconseguir un propòsit malèvol, enviar l’anarquisme al costat més fosc, personalitzant-ho, com sempre passa, en uns caps de turc, uns obrers italians acusats injustament de robatori i assassinat. Fins el darrer moment els dos homes pensaven que la pena els seria commutada…El judici de Dedham va ser la seva fi.

Mil nou-cents setze: sentències de vint anys de presó a dirigents del moviment obrer nord-americà sense altre delicte que la seva afiliació als sindicats de la IWW, Treballadors Industrials del Món….”

“… Alguna cosa ha succeït, advocat Thomson, en aquesta terra nostra: ha vingut gent estranya de pells també estranyes, gent que no et mira als ulls, que parlen només en el seu idioma….  el tribunal va refusar la seva apel·lació per aquests anarquistes i si vostè pensa com un bon americà prou que ho entendrà…. Aquí ja no es tracta de culpables o innocents, només es tracta de si guanyen ells o nosaltres…”

Anuncis
 
 

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: