RSS

El Diccionario. Un greu problema

26 gen.

“No es pot guanyar sempre”, vet aquí una frase que perd el seu valor intrínsec a base de mala utilització, sovint  aplicada en un moment de   fracàs, oblidant que més aviat no es guanya quasi mai. Això pensava ahir al vespre sortint del Temple del Raval quasi dues hores després d’haver-hi entrat amb una incertesa poc habitual quan es tracta de teatre. Potser els espectacles en llengua hispana no t’arriben igual, potser el reclam d’una actriu de trajectòria impecable no ho justifica tot, potser tenies mal dia, o potser  el text de Manuel Calzada posat en escena per Jose Carlos Plaza va néixer a l’UVI i ni una professional de “qualité” lluitant amb totes les seves forces, havia pogut salvar.

diccionario-teatro-romeaDonar voltes a l’espectacle que acabo de veure entra dins de la tasca que comporta ser un bon espectador de teatre, pensar en el que l’autor vol explicar, en els motius que el director ha tingut per triar aquell text, i la forma que ha escollit per fer-nos arribar el seu missatge, o la confirmació de que la qualitat dels actors i les actrius fan que un espectacle teatral sigui mereixedor d’aquest títol, i en això estava mentre acabava de decidir d’anar a fer un mos per acabar de comentar l’experiència amb la meva acompanyant habitual. El problema és l’ idioma?, no, doncs veure l’Espert a la violación de Lucrecia o a la Casa de Bernarda Alba, em fascina exactament igual que la Vilarasau fent la infanticida o la Blanche Dubois del tranvia en la meva llengua, o sigui que el problema no és aquest. Que la vida de la Maria Moliner i el seu “Diccionario orgánico y de uso del español” no m’interessa gens, ja podria acostar-se una mica més a la realitat, i que el text vuit d’emocions, monòton i massa llarg – només es fan llargs els textos que no et diuen res i si no penseu en Incendis, Agost, Mort d’un viatjant o Àngels a Amèrica, per citar quatre textos mítics de llarga durada – no va assolir els mínims exigibles, pot acabar de confirmar que la nit de divendres al meu Romea, va ser una punxada en os.

No vaig mirar el rellotge per respecte a una de les meves actrius de capçalera, però des dels primers deu minuts d’espectacle – així a ull – vaig veure que allò no tenia futur. A veure si s’arregla… em deia amb una il·lusió ratllant l’ utopia, però no. El programa de mà parla del llenguatge, del coneixement, de l’estimació a les paraules, en un text que no diu res, que barreja els símptomes d’aterosclerosi cerebral que va patir l’autora del diccionari, amb una ironia francament discreta, sense cap moment d’emoció, ni quan en un recurs fàcil ens posen la patètica veu del ministre amb més orelles de la dictadura anunciant que “Franco ha muerto”. Ni fred ni calor, ni la repetició fins a l’infinit de que la senyora Moliner només sargia mitjons o que li faltaven dos anys per acabar el diccionari, ni la mort d’una filla o la mateixa disminució de les facultats mentals de la protagonista, amb algun moment d’afàsia – perdoneu el terme científic que es refereix a la incapacitat o dificultat de comunicar-se – ens fan entrar en  la història.

Sento no poder salvar gran cosa d’aquest text ingressat a l’UVI quasi des del seu naixement,i aquest és el meu problema. Com deia al començament, no es pot guanyar sempre, tampoc en el teatre. Podria ser per això que  va entrar com a regal d’un Club de Cultura (Tr3sc) que cada cop es presenta menys interessant, potser per allò de la crisi. Si no hi heu anat, modestament us recomano triar un espectacle diferent.

Anuncis
 
2 comentaris

Publicat per a 26 gener 2013 in 1. Crítiques

 

Etiquetes: , , ,

2 responses to “El Diccionario. Un greu problema

 1. Miquel Gascon

  26 gener 2013 at 21:27

  Estavem tentats d’anar-hi sobretot per la Vicky Peña… Però ens frenava que era en castellà i el tema que tampoc es atreia gens. Gràcies per la teva crònica. Definitivament NO anirem.

   
 2. jayats57

  27 gener 2013 at 21:47

  Carles gràcies, jo també hi pensava anar, però ara ja ho tinc clar

   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: